Ett 50-tal personer hade redan innan öppning samlats utanför Kalmars största godisbutik, Kandyz, som slog upp portarna i torsdags. Butiken är kedjans 38:e och en del av en expansiv fas där fyra nya butiker öppnas under första kvartalet 2024.
Bredvid Ryds Bilglas på Polhemsgatan slog man i torsdags upp dörrarna till det som numera är Kalmars största godisbutik. Ett 50-tal personer hade samlats utanför butiken redan innan dörrarna slogs upp. Längst fram i ledet stod flickorna Livia Larsson, Celine Nilsson och Tilly och Vera Petersson.
– Jag älskar choklad, säger Celine.
– Jag älskar rosa godis, säger Livia.
Strax därefter öppnas dörren av Mathilda Johansson, godiskedjans franchisetagare i Kalmar. Hon har en bakgrund inom handel och har tidigare jobbat i Hemmakvälls godisbutik i stan, men kommer senast från ett jobb i en inredningsbutik.
– Men jag har hela tiden längtat tillbaka till godiset och hade planer på att starta en egen godisaffär. När jag sen upptäckte att Kandyz ville öppna här så sökte jag direkt, säger Mathilda Johansson.
Godisbutiken i Kalmar blir godiskedjan Kandyz 38:e butik. Kedjan, som startades 2016 i Stockholm, befinner sig i en expansiv fas och kommer bara under första kvartalet 2024 öppna ytterligare fyra nya butiker. Från att inte ha haft en enda godisbutik i hela sydöstra Sverige har man sedan i somras öppnat butiker i både Kalmar, Växjö och Västervik.
Kedjans fokus är ett mycket brett utbud av lösgodis, men man säljer även snacks, har en glassbar och en ”outlet” med konditorivaror.
– Våra tidigare Kandyz-butiker tar i genomsnitt upp en yta på 300 kvadratmeter, så det har behövts en stor lokal, säger Sonny Hedblom, en av medgrundarna och vd för Kandyz, som var på plats under torsdagens öppning.
Varför lägga en godisbutik avsides i ett industriområde istället för i ett köpcentrum eller inne i stan, funkar det verkligen?
– Det handlar om att vi vill visa att vi är en godisbutik utöver det vanliga, ett ställe folk åker till och vill uppleva. Och det har visat sig fungera bra, säger Sonny Hedblom.
Man hade tänkt att öppna redan i somras, men det har tagit tid att hitta rätt lokal i rätt läge.