kalmarposten header

Redaktören och ölbloggaren om uppväxten i Kalmar: ”Väldigt härlig stad”

Joel Lindroth är journalist, ölbloggare och redaktör för tidningen Land. Efter en uppväxt i Berga och Funkabo med många timmar spenderade på fotboll och pingis ligger staden ännu varmt om hjärtat, trots att han numera bor i Stockholm. Det är klart han ska vara veckans profil!

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– God morgon, idag klev jag upp vid 5:10 – det brukar vara standardtiden.

Hur startar du helst dagen?

– Med datorn, kaffe och en morgontidning.

Vad jobbar du med?

– Jag är chefredaktör för Land, en tidning som funnits sedan 50 år tillbaka. Den är en av Sveriges största veckotidningar vilket jag stolt proklamerar. Land gör förutom tidning och sajt också böcker, vilket man gjort sedan 70-talet. Nu har vi gett ut boken ”Hållbart skapande” med hjälp av tips från våra läsare. Vi gick ut och sa ”vi ska göra bok, vill ni vara med?” vilket resulterade i att de skickade in massor av grejer. För tre år sedan gjorde vi boken ”Hållbara husmorstips”, då vi också fick tips av läsarna, vilket var så roligt och blev väl mottaget.

Kan du ge exempel på några tips som finns med i boken?

– Boken är uppdelad i vår, sommar, höst och vinter. Nu när det är vår är det mycket odling, trädgård och blommor. Då finns det mycket enkla grejer man kan göra, till exempel när man tar sticklingar. Då går det att använda saker du har hemma, som att göra en kruka av tidningspapper – en gammal Land eller KalmarPosten till exempel. Du behöver inte köpa nya plasttråg eller plastkrukor. Det är mycket av den här typen av små knep. Det vi försöker förmedla är att första reaktionen inte ska vara att sätta sig i bilen och dra till byggvaruhuset utan du har ofta det du behöver hemma.

Använder du de här tipsen själv?

– Ja, det gör jag ju. Jag håller på ganska mycket med odling och är förtjust i blommor. Jag har fått mycket tips från läsare som jag börjat använda. Ett exempel är att jag tidigare alltid gått och köpt plastetiketter, för att märka ut vilka plantor som är vad, men då skickade en läsare in hur hon gjorde egna etiketter som hon limmar på med mjölk istället för klister. Det blev en liten ”aha, kan man göra så”. Det finns många små grejer som bidrar till att man symboliskt får upp ögonen för hur mycket vi köper trots att vi inte behöver det.

Bor du på landet eller i stan?

– Jag har ena foten i landsbygdsmyllan och den andra i jobb – hus på landet och lägenhet i stan. Men det är framförallt på landet jag håller på med odlingen. När jag är i stan odlar jag potatis och pelargoner på balkongen, vilket är roligt. Huset på landet ligger norr om Uppsala, en timme från lägenheten i Stockholm. Det är en liten bondgård – en av de fulaste bondgårdarna man kan tänka sig, ett rejält ruckel. Vi har inga djur eftersom vi inte är där hela tiden, men på sikt kanske vi skaffar får eller höns. Det är ganska nedgånget trots att vi renoverat det, men det går att leva där.

Du är uppvuxen i Kalmar. Hur var det?

– Jag älskade att växa upp i Kalmar! Vi bodde i Berga centrum och Funkabo. Jag gick på Funkaboskolan och sedan Stagneliusskolan. Det var extremt lugnt, härligt och skönt. Jag ser på mina barn som växer upp i Stockholm, och det är säkert superhärligt, men jag hade nog inte klarat det. Jag tyckte det var otroligt skönt att gå på skola där man känner de flesta. Mesta tiden av uppväxten handlade om fotboll och bordtennis. Jag spelade i Kalmar AIK – inte Kalmar FF – vilket är viktigt så alla förstår att jag är blåtopp och inte FF. Jag spelade jämt vid Bergavik och tränade ute på Fredrikskans. Det var mitt liv och jag älskade verkligen hela idrottskontexten i Kalmar. Jag tänker på det väldigt ofta. Annars är det en väldigt härlig stad och jag är där väldigt ofta och försöker ha kvar Kalmar som en del i mitt livs-DNA.

Varför hamnade du i Stockholm?

– Mest på grund av jobb. Jag har ett driv att byta jobb ofta och har nog bytt jobb ungefär vartannat år om jag kollar tillbaka på min karriär. Nu har jag varit fem år på Land vilket nog är rekord. Skulle jag jobba i Kalmar finns det inte så många olika jobb som journalist utan det är nog min rastlöshet som gjort att jag hamnat här där det finns flera ställen att röra sig kring. Det är inget fel i att vara kvar i samma jobb länge men det är inte den jag är som person.

Hur gör du för att varva ner?

– Tränar unga spelare i fotboll, springer och smakar på en svensk öl.

Du har ju en ölblogg också! Har du några topp tre favorit-öler?

– Det är klart jag har! Åh, så trevligt. Nummer ett blir ”Lata dagars IPA” från Ängöl, lite lokalpatriotiskt sådär. Nummer två blir ”Epa” från Emmaboda bryggeri. Nummer tre är Oppigårds ”Saison Naturelle” som förvisso inte är från Kalmar men den är ändå så jäkla bra.

Hur ska en bra öl vara?

– Den är dels väldigt balanserad i smakerna – allt sitter ihop. Den ska också vara lokalbryggd och inte för alkoholstark.

Hur tacklar du en motgång?

– Först blir jag arg, sedan försöker jag analysera varför jag inte klarade av uppdraget. Oftast försöker jag lära mig något men ibland funkar det inte.

Vad gör du en ledig dag?

– Coachar en fotbollsmatch, gräver i trädgården eller äter bakelse på ett kafé.

Vad gör dig glad?

– Glada människor som kommer med finurliga tankar, mina barn och en öppnande fotbollspassning genom två linjer in i en öppen yta.

Matlåda eller äta ute?

– Äta ute.

Vad har du helst i matlådan/äter helst ute?

– Jag äter allt, precis allt, men får jag välja helt fritt så blir det entrecote med krossad potatis och örtsmör. Allt från svenska gårdar.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– En bucket list skulle tilltala mitt ordningssinne men en sådan finns inte. Däremot har jag besynnerligt många saker som jag vill göra innan jag tappar det helt, men jag skulle bli för stressad över en lista över allt.

Vilket är ditt smultronställe i Kalmar län?

– Många! Jag älskar staden Kalmar med alla dess olika miljöer; hamnen, slottet, Varvsholmen, Fredriksskans – både för stämningen och minnena. Sedan har jag en förkärlek för klassiska idrottsplatser och badplatser och kaféer och krogar. Många smultronställen blir det! Jag är av typen ”bräddfullt glas” var jag än befinner mig…

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag läser svensk noir, böcker om mat, relationsskildringar och ölbloggar. Jag lyssnar allra helst på intelligenta fotbollspoddar som Offsidepodden och tittar alltid på Sveriges mästerkock och Kockarnas kamp. Och Allsvenskan!

Person du ser upp till?

– Alla som försöker vara snälla. Vänlighet, snällhet och kärleksfullhet är ambitioner som hyllas alltför lite.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Författaren Kerstin Ekman, skådespelaren Björn Gustafsson (den äldre) och fotbollstränaren Henrik Rydström.

Vad skulle du bjuda på?

– Plockmat av alla de slag; svensk chark, svenska ostar, grönsaker och öl från Ängöl.

Vad ser du fram emot just nu?

– Långa, ljusa nätter, intensiva fotbollsmatcher, middagar med kompisar och familj, ölprovningar med galna historier och några rejäla timmar i trädgården. Dessutom älskar jag tidiga morgnar då allt är lugnt, jag längtar verkligen efter de stunderna i livet.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

– Min fru! Då skulle vi äntligen hinna med allt som vi vill!

Hur ser du på framtiden?

– Med stor nyfikenhet, balanserad rädsla och en allomfattande avundsjuka på alla som får vara med längre än jag.

Rulla till toppen