oland hotell borgholm fyller 50 ar firades storslaget eca4ea65

Hotell Borgholm fyller 50 år – firades storslaget

I år fyller Hotell Borgholm 50 år och det firades stort med nästan 350 gäster den 1 april.

Redan under mitten av 1800-talet drevs gästgiveri i den äldre delen av hotellet, ut mot Storgatan. Gästgiveriet blev sedan Borgholms Stadshotell som 1972 bytte namn till Hotell Borgholm och togs över av Owe Fransson och Olle Danielson. I slutet av 70-talet kom Karin Fransson in i Owes liv och sedan dess, fram till 2019 drev Owe och Karin Hotell Borgholm tillsammans. Nu är det istället Christofer Johansson som blickar framåt som VD och kreativt ansvarig, ihop med delägaren Daniel Olsson. Matsalen på Hotell Borgholm med Christofer Johansson i spetsen tilldelas en stjärna i ”Michelin Guide Nordic Countries 2021”.

Så med en gedigen historia och storslagna framtidsvisioner var ett ordentligt 50-årsåfirande på sin plats för Hotell Borgholm.

– Det är väldigt speciellt att fira 50 år. Vi ville verkligen göra något roligt av det, hylla Karin och Owe och det fantastiska jobb som de gjort i alla år. Dessutom var det en bra tajming att efter två år av tunga restriktioner äntligen kunna fira såhär och att behovet för det fanns. Det var fantastiskt roligt att göra festen. Det var många glada miner, säger Christofer Johansson.

Nästan 350 gäster var på plats. Många av dem är stamgäster som följt Karin och Owe genom åren. Dessutom var samarbetspartners, folk från näringslivet och politiker inbjudna.

– I och med att det var så mycket gäster, och att det var scen och uppträdanden, hade vi inte möjlighet att ha hela festen på hotellet. Därför hade vi den i ett tält utanför. Vi hade fått möjlighet att spärra av gatan utanför hotellet för att sätta upp ett tillfälligt tält med festlokal, berättar Christofer Johansson.

När gästerna tagits emot i tältet med ett glas skumpa delades de in i grupper om 30-40 personer och guidades genom hotellet.

– Det var en vandring genom de olika lokalerna som vi fortsatt att utveckla och renovera sedan vi tog över. Vi hade olika stationer som gästerna guidades till. Den första som mötte dem var en kock i örtträdgården som serverade en soppa baserad på örter. Sedan kom gästerna till receptionen där de möttes av Karin och Owe, som berättade hur det var att starta upp Hotell Borgholm och om sina år här. Nästa station var matsalen där gästerna fick möta matsalspersonalen. Vårat hjärta är restaurangen som är belönad med en stjärna i Guide Michelin. Sista stationen var i konferensrummet, där gästerna mötte mig. Jag hade en framtidsutställning och berättade om en vision för hotellets kommande 50 år, säger Christofer Johansson.

Därefter återvände gästerna in i tältet och de övriga festligheterna började.

– Det var väldigt uppskattat. Det var konferencier och uppträde. Vi kunde även genomföra lanseringen av boken om Hotell Borgholm och intervjuer med personer som varit involverade. Festen pågick till sent in på småtimmarna och vi avslutade med att servera vickning, köttbullemacka och varm choklad, vilket var det som Snickarpelles nattcafé serverade på 80-talet. Det blev en liten återblick. Vi ville att gästerna skulle uppleva allt igen, och samtidigt se framtidsvisioner. Det blev ett avstamp – nu lämnar vi det bakom oss och så blickar vi 50 år framåt.

Klicka på bilden och åt sidan för att ta del av alla bilder i bildspelet.

Rulla till toppen