Illustration som representerar kategorin Familj & Livsstil i Kalmarposten.

Vinprovning och drinktips för det nya året

Ett nytt år har inletts och vinentusiasterna kan se fram emot spännande provningar med fokus på äldre årgångar, samtidigt som bartendern Björn Björkman delar med sig av ett nytt drinkrecept.

Ett nytt år har börjat och vinentusiasterna har mycket att se fram emot. Förutom ett flertal roliga vinprovningar och mässor väntar också fördjupade studier av äldre årgångsviner, ett område där skribenten fick värdefull erfarenhet under sin tid på Stufvenäs Gästgifveri.

Ett nytt samarbete med Grythyttan Vintage Selection, som specialiserar sig på mogna viner, innebär ett fokus på årgångar från 70-, 80- och 90-talen. Dessa viner kommer att presenteras närmare framöver.

Artikeln presenterar också en handplockad blandning av prisvärda viner, lämpliga för olika maträtter:

  • Rödvin (kryddstark mat): Alto Pina från Portugal (Peninsula de Setibal). Ett enkelt och rakt vin gjort på druvorna Casteläo, Aragonez och Touriga Nacional. Vinet har inslag av mörka körsbär, plommon och lavendel, med en integrerad fatton. Passar till fläskkött, lamm och smakrika grytor, gärna med hetta. Nr 6024, 79 kronor.
  • Bag in box rött vin (bra allround): Barone Ricasoli Formulae Toscana från Italien. Ett medelfylligt vin gjort på Sangiovese-druvan, med generös frukt, balanserade syror och väl integrerade fattoner. Passar till smakrika rätter på gris, lamm och nötkött. Nr 12300, 239 kronor.
  • Vitvin (ekologiskt med sprudlande syra): Nederburg Organic Chenin Blanc från Sydafrika. Ett torrt vin med frisk syra och inslag av äpple, honungsmelon, citrus och persika. Utmärkt till smakrika fiskrätter och såser med skarp syra. Nr 5401, 89 kronor.
  • Rött vin (med karaktär och fyllighet): Fox Creek Red Baron från McLaren Vale, Australien. Ett fylligt vin gjort på Shiraz och Cabernet Sauvignon, med varm kryddig frukt, inslag av björnbär, blå plommon, vanilj och fat. Passar till nötkött och vilt med smakrika tillbehör, som ryggbiff med rödvinssky och bearnaisesås. Nr 2194, 120 kronor.
  • Bag in box vitt (smakrikt och friskt): La Playa Chardonnay från Chile. Ett friskt och smakrikt vin gjort på Chardonnay-druvan, med bra syra och frukt. Inslag av äpple, citrus och exotisk frukt, samt integrerade fattoner. Passar till smakrika fiskrätter och lättare kötträtter som kallskuret, kyckling och sallader. Nr 2735, 229 kronor.

Månadens drink: ”Eagle Eye Cherry”

Bartendern Björn Björkman presenterar sin version av drinken ”Eagle Eye Cherry”.

  • Ingredienser: 1,5 cl Fernet Branca, 3,5 cl Cointreau, 3 cl orgeat (fransk mandelsirap), 3 cl färskpressad citronjuice.
  • Förberedelse: Fukta kanten på ett glas med citron och doppa det i rålakrits för en perfekt kant. Skaka sedan alla ingredienser ordentligt i en shaker. Häll försiktigt upp drinken i ett kylt glas med en stor isbit. Garnera med en apelsinzest, där allt vitt skal skrapats bort från undersidan. Njut av denna vinterdrink framför brasan.

För den som vill läsa mer om mat och dryck finns inspiration på foodfolder.se, med matinspiration, fina bilder och lättlästa recept. Mer om vinprovningar och artiklar finns på Lars-vin.com.

Rulla till toppen