Anna Blucher, universitetslektor och deltidspensionär i Kalmar, delar med sig av sina tankar kring mat, hälsa och forskning.
”Ät lite av varje och inte för mycket av något”
I en tid av ständigt nya kostråd och hälsotrender, där förvirringen ofta växer sig större än kunskapen, framträder Anna Blucher som en trygg röst inom området i Kalmar.
Anna, som är 65+, beskrivs som gladlynt och pratglad, med en passion för undervisning och att koppla samman det akademiska med det praktiska. Hennes fritid ägnas åt ridning på islandshästen Måni, trädgårdsarbete och stunder i fritidshuset.
En dag i Anna Bluchers liv
Med en väckarklocka som oftast ringer vid 06.00, inleder Anna dagen med en löpning i skogarna runt Kalmar. Morgonrutinen inkluderar en god frukost bestående av fil med hemgjord müsli och kaffe, följt av läsning på en läsplatta.
Intresset för livsmedel växer
Annas intresse för livsmedel tog sin början när hon kom till Linnéuniversitetet som mikrobiolog. Sedan dess har intresset vuxit, parallellt med ett ökat globalt intresse för vad vi äter. Hon har även skrivit boken ”Functional Foods”.
Forskning och framtidens mat
Just nu är Anna involverad i ett forskningsprojekt vid Högskolan i Kristianstad, tillsammans med Findus, som syftar till att utveckla ”finger foods” för äldre. Projektet fokuserar på att skapa näringsrika livsmedel som är lättillgängliga för personer med svårigheter att äta.
Probiotika vs. Prebiotika
Anna reder ut begreppen probiotika och prebiotika. Probiotika är specifika bakterier som tillsätts livsmedel eller säljs som kosttillskott. Prebiotika är å andra sidan kostfibrer som stimulerar tillväxten av goda tarmbakterier, vilka har stor betydelse för vår hälsa.
Hälsotrender och myter
Den nuvarande hälsotrenden präglas av en minskad rädsla för kolhydrater och en ökad medvetenhet om fullkornets fördelar. Samtidigt varnar Anna för att många undviker gluten och laktos utan medicinsk nödvändighet. Hon belyser också den växande vegotrenden.
Bland myterna kring livsmedel nämner Anna att inte alla tillsatser är farliga, och att gluten och laktos inte är skadligt för alla.
Favoritlivsmedel och framtidens matvanor
Annas personliga favoriter inkluderar fisk, fiber, frukt och grönt. Hennes bästa råd är att äta lite av varje och inte för mycket av något. Hon tror att vi om 20 år kommer att äta betydligt mer vegetariskt, med nya proteinkällor som insektsprotein som ett möjligt inslag.
Livsmotto och fritidsintressen
Annas motto är ”det är så härligt att jag får lära mig något nytt varje dag”. Hennes största avkoppling finner hon på hästryggen eller i trädgården.
Framtida drömmar och middagsgäster
Som liten drömde Anna om att bli balettdansös eller delfintränare. Om hon fick bjuda tre kändisar på middag skulle det bli Hans Rosling, Louise Ungert och Jacob Gudiol. Till middagen skulle hon servera laxfärsbiffar med quinoasallad.
Om tio år hoppas Anna kunna ta det lite lugnare med sin häst Måni, som hon beskriver som sin stjärna.


