Illustration som representerar kategorin Familj & Livsstil i Kalmarposten.

Bäst före – en död fisks andra liv

En död fisk kan fortsätta att leva – i kyldisken. Bäst före-datumet bestämmer hur länge köttet får finnas till efter döden.

En död fisk kan fortsätta att leva – i kyldisken. Bäst före-datumet bestämmer hur länge köttet får finnas till efter döden.

”Bäst före” är ett begrepp som kan väcka funderingar, särskilt när det gäller döda djur som säljs i butik.

– Tänk att en död fisk kan vara ”Bäst före” Han borde väl egentligen ha varit ”Bäst före” nan han hamnade både död och kanske vac-packad inbutikens kyldisk.
Därefter får han tydligen ett liv till och där är det vi som bestämmer hur länge han får vara död innan vi äter upp honom eller ger honom till katten.
Ännu lustigare blir det med kycklingar, grisar och kossor. Dom skär vi sönder i olika delar, ja t.o.m. mal vi ner dom och deras liv efter döden blir olika långt. Ibland placeras de olika bitarna i svarta ”kistor”, eller tråg som det heter på fackspråk. En etikett sätts på och nu har vi bestämt hur länge efter döden den ska få finnas till
Ibland balsamerar vi dom, dvs vi vac-packar dom och då kan dom få leva en eller flera månader efter döden. Det händer också att vi fryser ner dom olika djuren, ja inte i fullformat förstås utan i små trevliga bitar som sedan får bo i frysdisken i flera månader. Sedan kommer då vi till butiken, väljer ut en tilltalande död bit, går hem och marinerar den medans grillen blir varm och därefter är det definitivt slut
I butikerna finner man ibland budskapet ”Halva priset – kort datum”. Nu börjar det närma sig övertid på riktigt. Ät mig nu eller så får jag dö på riktigt utan någon som helst mening. Men det finns dom som hävdar att man är som bäst alldeles innan man dör på riktigt. Vem bestämmer hur länge man ska få leva efter att man dött?

Rulla till toppen