Mitt i julstressen delar bagaren Lovisa Olsson med sig av sitt recept på ”Lata lussekatter”.
Tippa ut degen på ett bakbord och dela i 4 delar. Kavla eller platta ut en del i taget till en rektangel, ca 1 cm tjock. Hyvla över smör, pudra på kanel och avsluta med att riva mandelmassa över hela härligheten. Det går åt 200 g smör, 2 msk kanel och 200 g mandelmassa till hela degen. Rulla ihop från långsidan och dela sedan på längden. Forma varje halva till en lussekatt med snittytan uppåt. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 2 timmar.
Värm ugnen till 225 grader. Pensla dina lussekatter med ett uppvispat ägg och strö gärna på lite pärlsocker. Grädda i ca 25 minuter.
Skär skivor av lussekätterna eller dela bara mitt itu med en vän!
Börja med att lösa upp 1 g saffran i 2 msk vatten. Hyvla ner 175 g smör i en degbunke med hjälp av en osthyvel. Tillsätt 2 dl socker, 25 g jäst (1/2 paket), 1/2 tsk salt, 5 dl kall mjölk, saffransvätskan och 700 g vetemjöl. Blanda och arbeta degen i 5–10 minuter, gärna i en hushållsassistent. Tillsätt ytterligare mjöl och bearbeta tills degen börjar släppa bunkens kanter (100–200 g mjöl). Forma degen till en boll och låt vila under en bakduk i 1,5–2 timmar.


