familj livsstil kp

Marie låter tiden stå stilla i sitt kafé

100 år efter att Sigfrid Rudberg startade sin lanthandel på Öland, drivs Gårdby café & lanthandel av Marie Persson, som framgångsrikt bevarat den gamla lantliga stilen som uppskattas av många besökare.

Året var 1923, en tid av ekonomisk nedgång i Sverige. Samtidigt som Sveriges första kommunala busslinje öppnades i Göteborg och nöjesfältet Liseberg invigdes, slogs portarna upp till Sigfrid Rudbergs lanthandel i Gårdby på Öland. Hundra år senare, den 10 december 2023, drivs verksamheten av Marie Persson, som framgångsrikt bevarat den gamla lantliga stilen som uppskattas av många besökare.

Marie Persson tog över Gårdby café & lanthandel 2006. Intresset för gamla byggnader och hus hade fascinerat henne sedan barnsben. När hon klev in i dåvarande Birgits Lanthandel kände hon direkt att det var något hon ville göra.

– Gamla byggnader/hus har något särskilt och har fascinerat mig sedan jag var liten. När vi flyttade till Öland 2001 och jag klev in i Birgits Lanthandel, var min första tanke: WOW! Det här skulle jag vilja ha någon gång, säger Marie Persson.

Utmaningarna var dock många under den första tiden. Många tvivlade på hennes idé och startade i en lågkonjunktur.

– För det första var det inte många som trodde på idén. Jag fick bland annat höra att ”sista idioten inte är född” och ”det går aldrig”. Jag startade i lågkonjunktur som höll i sig i några år, så visst var det en tuff start med obefintlig ekonomi, berättar hon.

Trots motgångarna har Marie Persson drivit verksamheten i 17 år.

– Det är enkelt med facit i hand, såhär 17 år senare, att säga att Gårdby är ett självspelande piano. Men jag kämpar fortfarande på för att min verksamhet ska fungera. Inget är självklart men det är lika inspirerande nu som då att låsa upp dörren varje dag och välkomna våra kunder.

I lanthandeln finns en gammal träplanka där den förste ägaren, Sigfrid Rudberg, skrev ”Gårdby den 10/12 1923 började jag affära”. Om Rudberg vet Marie inte så mycket, men hon har hört att han var en bestämd och trevlig man.

– Egentligen inte så mycket, mer än att många äldre har berättat att han var en bestämd och trevlig man som såg barsk ut men var snäll. Han var nog en kreativ person, han har gjort tidsdokument på invånare i Gårdby i form av trägubbar som jag har förvarat i ett skåp med glasdörrar, säger hon.

Marie Persson beskriver det som en enorm ynnest att förvalta platsen.

– Det är en enorm ynnest. Det finns så mycket goda energier här, jag älskar verkligen min verksamhet. Det är också fantastiskt att vara kvar efter 17 år och bli en del av den här lanthandelns historia. Under dessa år är det många verksamheter som har startat och stängt, startat och stängt med nya ägare och så vidare. Att jag är kvar såhär länge känns underbart och jag hoppas på många år till utöver dessa 17.

Inspirationen till att bevara den gamla stilen kommer från hennes egen kärlek till gamla ting.

– Jag har alltid varit förälskad i gamla byggnader och sparat på äldre ting. Jag har bland annat ställt mitt gamla postskåp av ek i lanthandeln, den är otroligt vacker, förklarar hon.

Hon minns särskilt en kund som gav henne en överlevnadsblomma första dagen hon öppnade.

– Jag har massor med anekdoter. Men ett starkt minne är när jag öppnade första dagen och många kom med lyckönskningar. Då fick jag en slags överlevnadsblomma av en kund, vederbörande satt om jag inte fick det att fungera, och det verkade personen inte heller tro, då hade jag iallafall blomman kvar. Den blomman klarade sig lika länge som ögonblicket jag mottog den. Det var kanske en fin gest, men där och då tyckte jag inte det, säger Marie.

Om hon inte hade drivit caféet hade hon förmodligen fortsatt arbeta som keramiker.

– Förmodligen jobbat kvar på Paradisverkstaden som keramiker/modellörstekniker, vilket var anledningen till att jag flyttade till Öland. Jag trivdes väldigt bra hos dem, familjen Paradis är en underbar familj som har byggt upp något helt fantastiskt, säger hon.

Marie Perssons motto är att man kan bli och göra vad man vill, men att man måste göra jobbet själv.

– Du kan bli/göra vad du vill, men du måste själv göra jobbet. Tro på dig själv och lyssna inte på ”nejmänniskor”. Jag har varken bättre eller sämre förutsättningar än någon annan, det är vad jag gör med dem. Vårt förflutna kan vi aldrig förändra, men vi kan välja i vilken riktning vi går vidare, säger hon.

Framtiden för Gårdby café & lanthandel ser hon gärna som en fortsättning på den historiska miljön.

– Förhoppningsvis likadant, tanken är att det ska förbli en historisk miljö, avslutar Marie Persson.

Rulla till toppen