Sparkrav från politiken och krav på bra mat från barn och föräldrar. Samtidigt rullar projekt som kostnadsfri frukost till elever på utvalda skolor. Tuffa mål ska genomföras av skolköken och dess personal.
Kalmar – Förra veckan mötte Kalmarposten upp delar av kommunens skolkökspersonal på Vasaskolan där det hölls en inspirationsdag för att dela kunskap, erfarenheter och tankar. Gruppvis diskuterades frågeställningar som sedan presenterades för varandra. Heta frågor var hur man ska arbeta hållbart ekonomiskt och klimatsmart samtidigt som maten ska locka eleverna och vara god.
– Engagemanget är otroligt. Man ska inte se det som negativt att vara mattant. Man kan vara en otroligt bra mattant, eller till och med en blandning mellan en modern kock och en hushållande mattant. Det finns någonting fint i det också.
Även kost- och lokalvårdschefen John Eliasson medverkade på inspirationsdagen. Han ville lyfta det arbete som skolköks personalen utför med de förutsättningar som finns.
– Vi gör en stor mätning om skolmaten varje år där kundnöjdheten bland barnen oftast har varit ganska låg, men den har faktiskt ökat nu. Det är väldigt roligt att se, trots att vi har gjort väldigt mycket åtstramningar främst kring ekonomin.
Livsmedelsbudgeten i kommunen, som även innefattar omsorgen, låg för 2023 på 48,6 miljoner kronor och utfallet blev 56,8 miljoner. Alltså ett minus på 8,2 miljoner. Siffrorna för 2024 ser ut att bli något bättre. Då ligger budget på 54,7 miljoner, inklusive ökning om 3 miljoner i ökad driftsbudget på grund av inflation och ökade livsmedelspriser, och efter augusti är prognosen ett minus på 3 miljoner.
– Personalen är otroligt duktiga och det finns en energi och ett engagemang. Vi har gjort en extrem återhämtning ekonomiskt och kvalitetsmässigt. Det är alla i personalen som gjort det möjligt. Det är jättekul att leda en sådan här organisation.
Samtidigt som kommunen gör åtstramningar ekonomiskt, finns det även hushåll som behöver se över kostnader och där matkontot kan bli lidande. Carl Rigbäck berättar att man på olika håll märker av hungriga barn än tidigare.
– Det är olika från skola till skola hur mycket man äter hemma och vissa är mer hungriga på måndagar. Vi vill ju att barnen ska äta sig mätta, för det finns inga krav på hur mycket man får äta, men vi försöker också förmedla att man ska äta varierat och kanske inte bara äta pannbiffar utan även potatis och grönsaker. Den klassiska tallriksmodellen är inte så tokig egentligen.
Yrket har utvecklats i takt med samhället där hållbarhet är ett nyckelord. Carl berättar att de försöker arbeta med svenska råvaror och som dessutom är i säsong.
– Man behöver komma bort från de klassiska sakerna som många serverar och komma runt gamla rutiner. Det är fokus svenskt och inte konserverad minimaj. Det är ju otroligt viktigt för livsmedelsförsörjningen att man hjälper till i alla delar av samhället och då är kommunen väldigt viktig, säger Carl och fortsätter: Jag skulle vilja säga att utbudet som vi har idag inte går att jämföra med vad jag blev serverad när jag var liten, och det är ju någonting man kan vara stolt över.
Just yrkesstoltheten är något som de här inspirationsdagarna ska bidra med.
– De här dagarna ger positivitet, självförtroende och bättre självkänsla. Det är viktigt att man sträcker på sig och är stolt över det jobb man gör. Det är klart att det är kämpigt och jobbigt ibland, men så är det att jobba. Det finns förväntningar och det finns riktlinjer som vi ska följa och jobba mot – och det leder oss mot svenskt, ekologiskt och en hållbar livsstil.
Hur viktig är skolmaten?
– Jag skulle säga att det är A och O. Just att man håller eleverna pigga och glada. Det är också ett litet andningshål och då gäller det att leverera en positiv paus mellan lektionerna. Man ska komma till en trevlig matsal med färgglada alternativ samt pigga och sociala medarbetare som står i matsalen – både pedagogerna som äter med barnen och kost-personalen. Stämningen i matsalen är ju lika viktig som vad du serverar. Vi vill ha ett varierat utbud som följer säsongen. Vi vill inte att det är statiskt utan vi vill leverera saker som de kanske inte äter hemma. Det ska finnas fisk, vegetariskt, kött, korvar, färsrätter, pasta och potatis. Variation är viktig för att må bra.
Personal från olika enheter träffades på en inspirationsdag för att byta erfarenheter och idéer.

