Illustration som representerar kategorin Ekonomi & Arbetsliv i Kalmarposten.

Kalmar mejeri firar 70 år på Daléngatan

1954 byggdes Kalmar mejeri på Daléngatan i Kalmar och i år firar mejeriet 70-årsjubileum. Mejerichefen Jerker Wahlman ser tillbaka på tider som gått och blickar framåt mot det som komma skall.

I 70 år har Kalmar Mejeri haft sin bas på Daléngatan i Kalmar. Tidigare låg mejeriet på Smålandsgatan 4 där man producerade mjölk, grädde, ost och smör, men det var mycket mindre och blev med tiden för trångbott.

Ett sprillans nytt mejeri skulle byggas och beslut togs om att placera det utanför stan bland hagar med betande kor. Sedan dess har staden vuxit runt mejeriet och i dag är det istället omringat av stadsbebyggelse.

– Mejerinäringen utökades succesivt och att fortsätta utöka på Smålandsgatan var inget alternativ. Vi behövde komma ut från stan då mer mjölk skulle fraktas in. Till saken hör att Skälby gård ligger här på andra sidan Oxhagen. Det var en ganska stor gård på den tiden så jag tror att man la mejeriet här för att ha hyfsat nära från den stora gården. I hela Oxhagen gick det förut kossor och betade på stora fält. I dag 70 år senare är vi helt inbyggda med Oxhagen och har bostäder runt om oss, Giraffen ligger på andra sidan och vi ligger på Elefanten. Det är tomtnamnet, berättar mejerichefen Jerker Wahlman.

I dag tar mejeriet in mjölk från hela Öland, från Kalmar och fem mil runt stan. Mejeriet ingår i Arla Foods sedan 70-talet, och innan dess Sydostmejerier, men i vardagligt tal benämns det fortfarande som Kalmar mejeri av lokalbefolkningen, precis som det hette i starten. I maj

Rulla till toppen