Europaparlamentet har röstat ja till att tillåta växtförädling, vilket öppnar upp för ny teknik inom jordbruket. ”För första gången har vi nu en möjlighet att på riktigt stärka förutsättningarna för ny teknik inom jordbruket”, skriver Europaparlamentets huvudförhandlare Jessica Polfjärd (M).
Den så kallade gensaxen, en teknik som belönades med Nobelpriset 2020, har förmågan att bidra till mer hållbara och näringsrika grödor, vilket innebär stora möjligheter för klimatarbetet, jordbruket och livsmedelssäkerheten.
Trots detta är det i praktiken omöjligt att använda produkter som har tagits fram med hjälp av förädlingsteknik inom EU. Detta har lett till att innovationer har flyttat utomlands och gett andra kontinenter en konkurrensfördel gentemot europeiska jordbrukare, vilket missgynnar en redan pressad lantbrukssektor.
Nu har ett stort steg tagits för att ändra på detta. Ett förslag som Europaparlamentet har ställt sig bakom innebär att många av de grödor som tas fram med hjälp av genförädling ska behandlas på samma sätt som konventionella grödor. Att öppna för att använda tekniken för att förädla växter på samma sätt som människan genom avel har gjort i tusentals år, fast snabbare och enklare, ses som ett stort framsteg för jordbruket.
Trots att en majoritet ställde sig bakom modernare regler, röstade många emot det nya regelverket, inklusive Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Denna linje anses gå emot vetenskap och innovation och missgynna både jordbruket och klimatet.
Arbetet med att implementera ett nytt regelverk är inte klart. EU:s medlemsstater måste först komma överens med varandra, och därefter med Europaparlamentet, innan de nya reglerna kan ge utdelning. Många länder och partigrupper vill fortfarande hindra utvecklingen, men parlamentets besked visar att det nu finns en majoritet som står på vetenskapens och utvecklingens sida.


