Det vankades dryckesprovning på Systembolaget i Kalmar där bubbel stod i fokus. Deltagarna fick lära sig mer om olika mousserande viner och vilken som är det bästa valet till nyår.
Skjutdörrarna är låsta och tätt intill husfasaden, under de gröna markiserna står folk och tar skydd från de hårda vindarna. Novembermörkret har lagt sig över staden, men i Systembolagets lokaler på Norra Långgatan i Kalmar lyser både flitens lampa och armaturer i taket. Det vankas dryckesprovning för vetgiriga gäster.
Johanna Thomsson och Ibba Diephuis pyntar ett längbord med guldstjärnor och häller upp de sista glasen inför kvällens provning. Det är nämligen bubbelprovning som står på agendan. Det blir sex glas fyllda med pet nat, prosecco, asti, cava, crémant och champagne.
– Idag ska vi prata om vad man dricker på nyår och om det verkligen är det dyra som är bäst. Många tar ju champagnen till tolvslaget, men det är inte alltid det bästa valet. Torr champagne har hög syra och syran förstärks när drycken är kyld. Då många dessutom går ut på tolvslaget och smäller upp sin dyra flaska och det är kallt ute, då kommer champagnen upplevas ännu torrare/ surare. Man kanske precis svalt den sista biten av desserten, tagit en kopp kaffe och något starkt därtill och detta gör också att champagnen inte får visa sin rätta sida, säger Johanna Thomsson, dryckesprovningsansvarig på butiken, och fortsätter:
– Jag brukar vilja förmedla att ta det dyra tidigare på kvällen, kanske som välkomstskål eller till förrätten.
I dagsläget är det 21 butiker i landet som håller i provningar – från Skellefteå i norr till Malmö i söder. I butiken på Norra Långgatan brukar åldrarna på deltagarna variera från unga vuxna till äldre pensionärer. Efter pandemin har antalet anmälda till provningarna inte varit lika många, men ambitionen är att ge kvalitativa provningar där deltagarna lär sig mer om drycken i sig än om ett speciellt märke.
– Syftet är att på ett märkesneutralt och inspirerande sätt förmedla kunskap om dryck enligt Systembolagets sätt att prata om dryck, säger Johanna och fortsätter:
– Vi har haft dryckesprovningar i den här butiken sedan 2019, innan var det på butiken i Kvarteret Giraffen. När vi fick provningarna hit fick jag äran att hålla i dem. Jag har jobbat mycket med detta tidigare då jag arbetat på Hotell- och restaurangprogrammet på Jenny Nyströmsskolan. Där undervisade jag bland annat om drycker och vinkunskap. Det här är nästan samma sak, förutom att jag slipper sätta betyg på eleverna.
Johanna berättar att många kommer till provningarna med en föreställning om att det är den dyraste drycken i glaset som ska vara det godaste.
– Det visar sig ofta efter provningen att lika många tycker att det billigaste var godast. Det är många som får en aha-upplevelse efter provningen.
Johanna och Ibba välkomnar kvällens gäster med en alkoholfri fördrink. Därefter slår sig sällskapet ner vid bordet som är dukat med sex glas, vatten och grissini att tugga på mellan smakproverna. Johanna berättar inspirerande om tillverkningsprocesser, smaker, dofter, konsistens och utseende. Deltagarna lyssnar intresserat och ställer frågor. Informationen kan de sedan ha med sig i bakhuvudet under provningen när de fyller i sitt protokoll gällande utseende, doft och smak. De olika sällskapen sitter tillsammans och diskussionerna börjar sakteliga leta sig över de olika bekantskapskretsarna. Mikael Swahn är en av få som bokat plats på provningen utan sällskap.
– Det är jättetrevligt. Det är kul att få prova och när det är något intressant går jag gärna hit, säger Mikael.
Johanna och Ibba låter sällskapet diskutera fritt en stund över dryckerna och vad det kan tänkas vara.
– Oftast är det lite tystare i början, men sedan brukar de slappna av och blir goa och glada.
Frågan är om deltagarna kommer lyckas lista ut vilken produkt som är vilken i glaset.
– Nej, det tror jag inte. Cavan, champagnen och crémanten är väldigt lika. De görs med samma metod, men med olika druvor. Där kan det bli tufft. Det roliga är att champagnen som testas idag kostar 499 kronor och de andra två under 200 kronor. Så det är det jag vill komma till — är champagne alltid den vi tycker bäst om? Oftast är det inte det.
När Johanna frågar vilken produkt deltagarna tyckte det var godast visar det sig att smaken var som baken. Två av produkterna fick flest röster, fem vardera. Det var den näst billigaste, prosecco på 99 kronor, och champagne för 499 kronor.
Många av deltagarna fick alltså sin aha-upplevelse som Johanna hoppats på.
Vid ena bordsänden sitter kompisgänget Jessica Kristoffersson, Ellinor Brandt och Sofia Petersson och diskuterar med Mikael Winck.
– Vi har lärt oss jättemycket, säger Jessica, Ellinor och Sofia, som får medhåll från Mikael.
– Jag har varit här några gånger innan och jag tycker det är väldigt informativt.
När klockan slår 21 börjar sällskapen resa sig från bordet och ger Johanna beröm för provningen. När skjutdörren slår igen bakom de sista deltagarna påbörjas städningen. Borden ska dukas av och spåren av bubbelprovningen städas bort inför öppningen dagen efter. En nöjd Johanna har förhoppningsvis fått några återkommande gäster till en annan provning i framtiden. – Det är det som är så roligt med dryckens värld. Man blir aldrig fullärd. Jag lär mig nya saker varje dag, och det är roligt att förmedla det till kunder.