brandskyddsföreningen

Försiktighet uppmanas inför sommaren – ökad risk för skogsbränder

Brandskyddsföreningen uppmanar till försiktighet vid eldning och grillning i sommar med anledning av den förväntade värmen och den därmed ökade risken för skogsbränder.

I fjol ryckte räddningstjänsten ut till totalt 3042 skogsbränder, vilket var en betydlig ökning från 2021 då antalet var 1 767 stycken. Räddningstjänsten bedömer att närmare 50 procent av skogsbränderna orsakades av den mänskliga faktorn.

Brandskyddsföreningen uppmanar människor att vara försiktiga i sommar i samband med utflykter i naturen, matlagning utomhus och grillning i parker.

”Många onödiga brandtillbud i skog och mark beror på oförsiktighet. En liten brand kan snabbt utvecklas till stor om den inte släcks snabbt. Här måste allmänheten bättre förstå riskerna och vad som orsakar bränder och anpassa sitt beteende därefter när man vistas i naturen”, säger Jesper Boqvist, Verksamhetsområdeschef, Brandskyddsföreningen, i ett pressutskick.

”Vi vet att många bränder uppstår till exempel efter att man grillat och här är engångsgrillar en vanlig bov i dramat. De kan bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i gräset kan gräset lätt ta eld. Men en brand i skog och mark kan starta av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning, utan också av cigarettfimpar, trasiga flaskor d.v.s. risken för brännglaseffekt”, säger Jesper Boqvist.

Rulla till toppen